Supermaan foto’s

by Dennis Goedegebuure

Door een artikel op Nasa.gov was ik op de hoogte gebracht van de supermaan die aan de hemel zou staan op 13 & 14 november. Dus snel mijn camera klaar gemaakt om foto’s te nemen. Op zondag even snel een paar plaatjes geschoten bij ons in de buurt.

opkomende Supermaan in Pleasanton

Supermaan met een lantaarn

Toen op maandag naar San Francisco gegaan om de supermaan te fotograferen vanuit de Marin Headlands. In de hoop een foto te kunnen maken met de supermaan vlak achter de skyline van San Francisco. Helaas kwam de maan veel meer oosterlijk op, dus heb ik maar een goede foto kunnen maken. Opkomende supermaan boven Berkeley

We moeten wachten tot 2034 tot de volgende supermaan weer te zien is. 

Wat is nu een supermaan?

link
Een supermaan is een volle maan die groter en helderder opkomt dan gewoonlijk. De volle maan lijkt niet altijd even groot omdat de baan, die de maan om de aarde aflegt, ellipsvormig is en de maan zich daarom wisselend verderaf en dichterbij de aarde bevindt.

Ten gevolge van de elliptische baan van de maan rond de aarde varieert de afstand van de aarde tot de maan doorgaans tussen ongeveer 357.000 km en 406.000 km (gemiddeld 384.450 km). De kortst mogelijke afstand bedraagt 356.400 km.

Een perigeummaan treedt eens per ongeveer 28 dagen (de omlooptijd van de maan) op, maar de combinatie met volle maan komt slechts zo’n drie tot vier keer per jaar voor.

Het samenvallen van een volle maan met een kleine afstand tot de aarde gebeurt bij een van de veertien volle manen. In Nederland was op maandag 14 november 2016 om 12:21 de afstand aarde-maan 365.461 kilometer. Dit is de kleinste waarde sinds 1948.

De volgende keer dat de maan precies deze stand weer bereikt is op 25 november 2034.

Leave a Comment

Previous post:

Next post:

Real Time Web Analytics