AD Hoofdredacteur Christiaan Ruesink klem door Lange Frans

by Dennis Goedegebuure

Kijk, dat is best een leuk filmpje, maar eigenlijk heel erg droevig. Zie hier de staat van de Nederlandse journalistiek. Even een stukje over typen uit een ander blad, sensationele kop erboven, en vooral niet je eigen naam eronder, want het kan je misschien later in je carrière blijven achtervolgen.

Mooi filmpje van Lange Frans die de hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad opbelt, en het hele gesprek op video vastlegt. Zoals ook al blijkt uit de omschrijving van het filmpje door Frans zelf:

Lange Frans in gesprek met het Algemeen Dagblad 28-10-15 naar aanleiding van het dit bericht op de website van het Algemeen Dagbladhttp://s.ad.nl/4172135 wat technisch en journalistiek een zeer slap aftreksel is van het originele artikel van Lineke Nieber in het NRC http://www.nrc.nl/handelsblad/2015/10/27/een-duik-in-de-modder-helpt-bner-vooruit-1550404 

En dat terwijl er toch echt wel getracht wordt journalistiek te bedrijven op de redactie van het AD. Daar lijkt het tenminste op als je dit leest:

Volgens het redactiestatuut dient de krant ‘een populair, betrouwbaar, onafhankelijk landelijk ochtendblad’ te zijn.

Die hoofdredacteur van het AD, Christiaan Ruesink, zal er wel flink van balen dat dit stukje geplaatst is zonder dat hij het eerst bekeken had. Hij komt er niet zo goed van af in het filmpje. Ook jammer dat hij de uitnodiging van Frans om een interview over journalistiek te doen in het AD niet aanneemt. Had hij dus zelf ervoor kunnen zorgen om een goede positie in te nemen. Laf!

Zie hier de journalistieke meetlat waar Christiaan Reusink zich van bediend:

De kop moeten we inderdaad aanpassen, maar in principe werkt het voor alle kranten zo dat ze uitspraken van BN’ers overnemen die gedaan worden in de media.

Zoals een reaktie op het Youtube filmpje ook al zegt: copy-paste schijnt nieuwe journalistiek te zijn. Valt vooral op als er in de bron een fout staat door bijv. een typo. Even Google is al teveel gevraagd. Of deze: dus het AD geeft hiermee dus toe dat alle artikelen in hun krant van “de redactie” copy paste materiaal is zonder verder journalistiek werk. Is de taak van een goede journalist niet WAARHEIDSVINDING? Overigens is het nog veel schokkender om te horen is dat ze daar ook nog vierkant achterstaan en menen dat andere kranten hetzelfde doen. Dat geeft te denken!

Overigens is nu al wel het artikel her-schreven. Zie hier een screenshot van Google met het oude en nieuwe artikel nog steeds zichtbaar:

Algemeen Dagblad hoofdredacteur Christiaan Reusink in het nauw door telefoontje Lange Frans

PS: Ik claim in geen geval journalistiek te zijn, dus doe ook niet aan wederhoor, of spel check in mijn geval 😀

 

Update:

Ook RTL Boulevard heeft er een handje van een sensationele kop boven het nieuws over dit filmpje te zetten. Zie hier een screenshot van hun eerdere artikel, met de Google cache als het bewijs. Nu is de kop op dit artikel ook weer helemaal herschreven, en aangepast aan een veel mildere toon.

Het was eerst: Lange Frans haalt hoofdredacteur AD door het slijk

RTL Boulevard herschrijft kop artikel over Lange Frans, maar Google Cache bewaard de oude nog wel!

RTL Boulevard herschrijft kop artikel over Lange Frans, maar Google Cache bewaard de oude nog wel!
Wat is geworden: Lange Frans is boos op het AD

Ook RTL Boulevard past de kop van een artikel aan. Heeft Lange Frans dan ook naar hen gebeld?

Ook RTL Boulevard past de kop van een artikel aan. Heeft Lange Frans dan ook naar hen gebeld?

{ 1 comment… read it below or add one }

A

Het is de digitale hoofdredacteur Dennis van Luling, niet Christiaan Ruesink.

Leave a Comment

Previous post:

Next post:

Real Time Web Analytics