Nymphenburg barok paleis bij de Duitse stad München

by Dennis Goedegebuure

Met een volle dag tussen aankomst en begin van SEOktoberfest had ik mooi de tijd om eens wat van München te gaan bekijken. En hoewel ik er niet toe gekomen ben om het oude centrum te gaan bekijken, ben ik wel uitgebreid een tour gaan maken bij het slot Nymphenburg net buiten München. Het paleis deed dienst als zomer residentie van de heersers van Beieren. Het is in een prachtige staat, met veel authentieke muur schilderingen en meubels voornamelijk afkomstig uit Parijs uit de Barok tijd.

Ik moet zeggen dat de iPhone wel goede panorama’s maakt. klik op de foto voor de grote versie.

Paleis Nymphenburg München Panorama foto De beeldentuin van slot Nymphenburg in München Het park achter paleis Nymphenburg in München

Hier een paar foto’s die ik vandaag geschoten heb met mijn kleine Canon camera, soms zou ik toch echt altijd mijn grote camera mee willen hebben, wat een mooi paleis!

Dennis Goedegebuure bezoekt Nymphenburg in Munchen De balzaal van slot Nymphenburg in München Beeldentuin bij slot Nymphenburg in München Prachtige tuin en park bij paleis Nymphenburg München

De Wikipedia beschrijving geeft een goed beeld van de geschiedenis, maar is vrij oppervlakkig, dus ik raad je aan een audio tour te boeken wanneer je van plan bent om Nymphenburg te gaan bekijken.

Het paleis werd in 1664 gebouwd door de Italiaanse architect Agostino Barelli in opdracht van het Wittelsbachse keurvorst Ferdinand Maria van Beieren en zijn echtgenote Henriëtte Adelheid (van Savoye) na de geboorte van hun zoon en troonopvolger Maximiliaan II Emanuel. Het centrale paviljoen werd voltooid in 1675. Max Emanuel begon vervolgens na zijn aantreden als keurvorst in 1701 met de uitbreiding van het paleis. Hij liet aan de noord- en zuidzijde nog twee paviljoens bouwen door de Zwitserse architecten Enrico Zuccalli en Giovanni Antonio Viscardi. Later werd het zuidelijke paviljoen verder uitgebreid met een aantal paardenstallen voor het hof en werd het noordelijke paviljoen ter compensatie uitgebreid met een oranjerie. Max’ zoon Karel(VII), de keizer van het Heilige Roomse Rijk, liet tenslotte een grote cirkel met Barokke landhuizen (de Schlossrondell) aanleggen.

In 1716 werd de gevel door de Duitse architect Joseph Effner herontworpen in Franse Barokke stijl met de toevoeging van pilasters. In 1826 lieten de eigenaren door de Duitse architect Leo von Klenze de frontalen met het familiewapen verwijderen en in plaats daarvan een attiek direct onder het dak bevestigen.

Met het Verdrag van Nymphenburg in juli 1741 verbonden Frankrijk, Spanje, Beieren en Saksen zich met Pruisen tegen Oostenrijk. In 1747 stichtte Maximiliaan III Jozef hier de Nymphenburgse Porceleinfabriek. In 1825 stierf Maximiliaan I Jozef op het slot en in 1845 werd zijn achterkleinzoon Lodewijk er geboren. Hij sloot in 1863 op het slot een vriendschapsverdrag met Otto von Bismarck. Met de Novemberrevolutie in 1918 kwam het slot in handen van de kroondomeinen en werd tenslotte staatseigendom. De Wittelsbachers behielden echter het recht om in de drie centrale gebouwen te mogen blijven wonen. Ook nu nog woont de huidige patriarch van de familie, Franz van Beieren, in een bijgebouw van het slot.

Leave a Comment

Previous post:

Next post:

Real Time Web Analytics