Hoe kan ik het Zeus Virus verwijderen

by Dennis Goedegebuure

Het ziet ernaar uit dat er vandaag weer een behoorlijke uitbraak van virussen en Trojaanse paarden in Nederland plaats vind. Er wordt veel gezocht vandaag hoe iemand het Zeus virus kan verwijderen van hun computer. Bij gebrek aan een goede uitleg hoe je de Zeus worm kan verwijderen, heb ik het een en ander uitgezocht. Ik heb deze methodes niet zelf geprobeerd, aangezien ik liever niet eerst een virus ga oplopen, om deze vervolgens te proberen te verwijderen…

Op zoek naar een oplossing

Ik merkte vanmorgen dat er weer een groot aantal mensen in Nederland op zoek zijn naar een oplossing om het Zeus virus te verwijderen doordat de top zoekwoorden naar mijn blog gedomineerd werden door variaties op het zoekwoord ‘verwijderen zeus virus’.

Zeus virus zoekwoorden populair vandaag

Het aantal bezoekers op twee oude posts over het verwijderen van een Trojaans paard van je computer, of die van de top 10 gevaarlijkste botnets waarvan je computer een virus oploopt.

Twee blog posts over verwijderen van Trojan Horse of Zeus zijn populair

Helaas heb ik niet goed beschreven in deze twee blog posts hoe je wel een Zeus worm van je laptop kan verwijderen, dus hieronder een paar goede resources wat je kan doen wanneer je computer een Zeus virus heeft opgelopen.

Wat is Zeus

Volgens een groot computer security bedrijf, Trustees, is Zeus een van de grootste botnets met rond de 3.6 miljoen geinfecteerde computers in de VS. Wereldwijd zal het aantal geinfecteerde computers vele malen hoger liggen. Zeus wordt ook wel een financieel malware genoemd, aangezien het zich nesteld op de computer, en inlog gegevens van online bankieren door geeft aan de hackers.

De Zeus bank Trojaans paard wordt soms ook wel Zbot,¬†WSNPOEM, NTOS of PRG genoemd. Het wordt vooral verspreid via email of drive-by downloads. Dus wanneer je een mail van een bank binnen krijgt, met een linkje om op te klikken, wees dan vooral voorzichtig! Hoe kan zo’n mailtje eruit zien? De laatste weken heb ik heel wat mail gekregen op mijn werk email zelfs, welke ik direct verdacht vond.

Hier twee voorbeelden van verdachte mailtjes. Beide gevallen wist ik al dat het hier om phishing email ging, aangezien ik geen scan met een HP scanjet gedaan had, of geen wire transfer verwachte. Ook het email adres waarvan het lijkt te komen bestaat niet!.

verdacht mailtje van een scan

 

Verdacht mailtje wire transfer

Wees dus altijd voorzichting met dit soort mailtjes, en bekijk desnoods de heading informatie van een email, zodat je kan zien waar het mailtje echt vandaan kwam. Zie hieronder de heading informatie van de wire transfer email, waarbij ik ervan uit gaat dat het email adres waar het vandaan kwam van iemand is die ook slachtoffer is geworden van een hack!

headings van een verdacht wire transfer maitlje

Zeus Virus Verwijderen

Zeus is een erg hardnekkig virus, welke je moeilijk van je computer af kan krijgen. Ook hier geld dan ook, voorkomen is beter dan genezen. Zelfs met een goede virus scanner, welke op to date is, ben je nog steeds niet helemaal veilig. Zodra je het virus op je computer hebt, is de beste oplossing om het hele OS opnieuw te laten instaleren, waarbij je natuurlijk wel ervoor moet zorgen dat je backups hebt van al je files. De oude files zullen allemaal gewist moeten worden, aangezien de worm zich daarin al genesteld kan hebben!

Mocht je deze methode een beetje overdreven vinden, dan kan je het altijd eerst proberen met een goede virus scanner, zoals die van McAfee of FSecure.

 

 

Leave a Comment

Previous post:

Next post:

Real Time Web Analytics