Olieprijs lager: NUON verhoogd gasprijzen

by Dennis Goedegebuure

Ik kreeg een email van NUON. Volgens deze email moet NUON de tarieven voor gas flink verhogen omdat de olieprijs in het begin van dit jaar zo enorm gestegen is:

Afgelopen voorjaar is de olieprijs gestegen, dat heeft u misschien wel gemerkt bij de benzinepomp. Doordat de olieprijs de inkoopprijzen voor gas beïnvloedt, gaat uw gastarief omhoog.

De strekking van de email is erop gericht dat je als klant van NUON liever je de prijs voor je gas voor langere tijd wilt vastleggen om verassingen te voorkomen. En door een korte termijn voor een beslissing te geven, en de op=op regeling geeft een gevoel van schaarste, zodat consumenten de boot niet willen missen en zich snel opgeven voor een vaste prijs tegen hogere tarieven.

Zet uw tarieven voor stroom en gas voor 1 of 3 jaar vast, dan weet u precies waar u de komende tijd aan toe bent. Uw leveringstarieven zullen in die periode niet veranderen. De vaste prijzen zijn nu lager dan de standaard variabele prijzen. We hebben voor deze prijzen een beperkte hoeveelheid stroom en gas kunnen inkopen. Daarom geldt op=op. Reageer vóór 22 juli 2012.

Maar is een langer termijn vast tarief wel slim..? Laten we even de grafiek van de olieprijs erbij pakken… (bron)

olieprijs grafiek van het afgelopen jaar

Volgens deze grafiek, en de bovenstaande redenering van koppeling van gas- en olieprijs, zou NUON nu toch al weer gas moeten kunnen inkopen tegen veel lagere prijzen dan in de tweede helft van 2011 waar de gemiddelde prijs van olie rond de $110 per vat lag, terwijl deze nu is gedaald naar $98 per vat!

Dus wat is slim om te doen.. Jezelf vastleggen voor 1-3 jaar tegen de prijzen van het eerste kwartaal in 2012, wat een top prijs was voor olie? Als de recente prijsverhogingen zijn gebaseerd op een stijging van de olieprijs van $110 naar $125, kunnen we dan verwachten dat de prijzen van gas weer worden verlaagd nu de prijs van olie rond de $95 ligt?

Nuon energietarieven

Dus als NUON  de gasprijzen verhoogd met 8% op basis van een prijsstijging in de olieprijs van 14%, kunnen we dan binnenkort een prijs verlaging van gasprijzen bij NUON verwachten van rond de 15%?

En zal NUON je dan weer een email sturen om je de kans te geven de lagere prijs vast te leggen voor 3 jaar…? Vast niet!

Leave a Comment

Previous post:

Next post:

Real Time Web Analytics