Tapijtkever, Hoe kom je van tapijtkevers af

by Dennis Goedegebuure

Drie weken geleden hebben we ontdekt dat er bij ons een aantal huisdieren naar binnen geslopen zijn. We hebben last van tapijtkevers. Dit zijn hele hardnekkige en niet genodigde gasten, dus we hebben de laatste drie weken behoorlijk de handen uit de mouwen moeten steken om deze tapijt kevertjes het huis uit te werken. En dat is niet zo makkelijk, want het zijn hardnekkige beestjes.

tapijtkever larve

Foto: vandaag vond ik weer een tapijtkever larfje, foto gemaakt met een Canon 5D, 100mm 2.8F Macro lens

Hoe we aan tapijt kevers gekomen zijn, dat is mij een grote vraag, maar opeens waren ze er! De kleine zwarte stipjes op het tapijt werden er steeds meer, en Fioon heeft toen maar eens goed gekeken wat die stipjes nu eigenlijk waren. Juist, kleine pantser schilden van insecten die net uit een cocon waren gekropen.

De professionele Pest Control man bevestigde dat we “Carpet beatles” hebben. Of te wel tapijtkevers. Maar hoe kom je nu van tapijtkevers af? Na drie weken zijn we al wel heel wat wijzer geworden hoe je tapijtkevers moet bestrijden.

Tapijtkever Bestrijding

Om van tapijtkevers af te komen hebben we de volgende maatregelen genomen:

  1. Verwijder al je kleren uit je kasten en was al je kleren
  2. Laat een professioneel ongedierte bestrijdings bedrijf je tapijt in spuiten met gif
  3. Stofzuig het gehele tapijt twee keer per dag om larven op te zuigen
  4. Laat een professioneel tapijt reinigings bedrijf komen om het af te maken
  5. Wij hebben nogmaals de ongedierte bestrijding laten spuiten met insecticide

Vooral het wassen van alle kleding, handdoeken en dekbed hoezen neemt veel werk in beslag. Je wilt natuurlijk niet de schone was met de vuile mixen, waardoor al snel een kant van je huis vol staat met dozen met schone was.

En we zijn nog niet kaar, want de verwarming moet ook nog schoon gemaakt worden. Ons huis heeft niet zoals in Nederland een verwarming op basis van warm water, maar het is een hete lucht verwarming. In de roosters en pijpen van de verwarming kan zich dus heel gemakkelijk een kolonie tapijtkevers gevestigd hebben.

Al met al een behoorlijke stresvolle situatie. We weten nu nog steeds niet of we van de tapijtkevers af zijn, en zijn nog steeds niet klaar met het wassen van al onze kleding.

{ 7 comments… read them below or add one }

jannien

Hallo,

Ik moet je verhaal toch een beetje bijsturen.
Ik ben hier 3 maanden geleden komen wonen en jawel: tapijtkevers in de woning en jawel een plaag. Ook hier eerst zelf geprobeerd maar géén effekt.
Rentokil is dan geweest in verschillende fases met garantie van 2 maand.
Een: het plaatsen van vallen want gaat het echt om de tapijtkever en welke soort ?
Twee: de eerste spuitlaag.
Drie: een tweede spuitlaag en een gasbommetje…
Vier: controle

De vraag hoe komt een tapijtkever binnen in je woning is zeer simpel:
Reis je vaak ? Of heb je gereisd met een lederen koffer ? Heb je lederen schoenen of een mantel die vaak van woning verandert ? Heb je een dode vogel in de schoorsteen ? Of opgezette dieren ? Een lederen sofa ? Een dons-jas of donsdeken of wollen dekens ?

Zelf hebben we hier géén tapijt, géén wol, geen leder, geen veders…

Wij moesten de kledij niet herwassen. Enkel natuurlijk het vuile wasgoed.

De matras werd behandelt door Rentokil ( zie derde keer ).

Wel moest elk miniscuul gaatje gedicht worden, vloerdekking NOVILON langs de boorden opspuiten met siliconen, elk klein barstje dicht, een gaatje langs de stopkontakten dicht, … plinten ect…

Tapijtkevers zijn harde overlevers, een voorbeeld: een exemplaar in een bokaal : na 2 weken was dat insect nog springlevend.

De eitjes die komen zeer snel uit: dus hoe meer je stookt hoe rapper je ontdekt of je nog tapijtkevers hebt.

Een tip: per lokaal ( slaapkamer ) ( living ) ( keuken ) ( badkamer ) 1 Zerox One shot = dus 4 bussen = 4 x 15 euro… je moet dan wel een nacht op hotel. Leg alles bloot ( matras even afhalen – kleerkast open )… de vloer zal zeer vettig zijn = verwijderen met DREFT…
Gegarandeerd geen beestje meer te bespeuren.

Tom

Rentokil deugt niet hoor.
Enfin wij geraken niet verlost van de tapijtkever:
Wij hebben geen dode dieren gevonden, geen pluimen, veren, bont, geen leder, wol en hebben geen tapijt.
Doch: het was enorm, die plaag.
Mijn vriend reageert fel allergisch op de larves.
Alle kieren zijn potdicht gespoten, alle gaatjes en spleetjes potdicht en toch…
help ?????

Hetty

Ik reis veel. En na het thuiskomen is de ellende begonnen ongeveer 6 weken geleden. Ik dacht aan het nieuwe beklede bankstel, dat de kevertjes misschien had meegenomen.
Oei wat een verhaal om er van af te komen. De volgende lezers wens ik veel sterkte en succes.

D&G

Echt een ellende. Naast tapijtkevers, ben ik altijd bang om Bed Bugs mee te nemen van een reis. Blijkt nog hardnekkiger te zijn met bestrijden, en je zal dan ook al je kleding moeten wassen, en al je meubels professioneel schoon laten maken. Ugh, wat een ellende.

Avd

Ik heb er sinds een paar maanden last van. Het zijn er niet zo veel hoogstens 2 – 3 per dag. Maar ze zien er zo vies uit. Ze zaten altijd in de hemel boven mij bed die ik intussen al weg gehaald heb … Ik heb men bed van plek veranderd maar ze zijn er nog steeds, ik denk dat ze uit een gaatje in het plafond komen… Maar omdat het er zo weinig zijn is het dan niet een beetje overdreven om er professionele hulp bij te halen? Ik wil ze zo snel mogelijk weg 🙁

lb

Wat zijn de kosten als je de ongedierte bestrijding laat spuiten met insecticide om je huis te ontsmetten tegen tapijtkevers?

RRR

Ach man prima van af te komen. Ondertapijt met spiritus/vloeibare zeep oplossing en bovenkant tapijt met kruipende insectenspray (tetramethryn) alleen aan de randen. En onder kasten/bedden e.d. extra op de vloerbedekking spuiten. behandeling herhalen na 6-8 week ivm eitjes die uitkomen. KLAAR

Leave a Comment

Previous post:

Next post:

Real Time Web Analytics