Krakers in de Wijde Heisteeg in Amsterdam

by Dennis Goedegebuure

Vorige week liep ik over de Heerengracht en zag dat de krakers in een huis in de Huidenstraat, een van de negen straatjes, een groot spandoek opgehangen hadden. Het was moeilijk te zien vanaf de straat, maar het gaf duidelijk aan dat er daar krakers zaten.

Krakers in de Huidenstraat in Amsterdam

Het spandoek leest:

Wonen Geen Luxe

Kraken Noodzaak

Daarop kunnen we toch heel makkelijk een parodie op maken:

Wonen geen luxe

Werken Noodzaak

Wonen geen Luxe Kraken Noodzaak

Tja, wat moet je daar nu op zeggen. Vooral als je de eigenaar bent van het pand ernaast, en deze probeert te verkopen. De waarde en vraagprijs zal wel met een paar tonnen naar beneden zijn bijgesteld op het moment dat deze frisse krakers besloten het pand ernaast te gaan kraken.

Hoeveel is de waarde van dit hoekhuis gedaald door de komst van de krakers?

Kan iemand mij vertellen wat de invloed van krakers is op de verkoop prijs van een huis wanneer ze intrek nemen in het huis naast je? Ben wel benieuwd.

 

Updated: volgens een van de voormalige krakers, hing dit spandoek niet op de huidenstraat, maar op de Wijde Heisteeg! Ik heb dan ook de titel van de post aangepast! Lees de interessante inzichten van een van de krakers. Jammer dat hij/zei zich verschuilt achter een pseudoniem, maar dat zal wel te maken hebben met het feit dat kraker nu illegaal is, dus strafbaar…

{ 9 comments… read them below or add one }

stumper

wat een stumper ben jij

D&G

@Stumper,
Kan je mij uitleggen wat je bedoeld met je comment?

ex-wijdeheisteeg-III

Spandoek hing niet in de Huidenstraat, maar in de Wijde Heisteeg en wel op nr 7.

Het bovenstaande stumper comment is niet van mij afkomstig, maar aangezien ik iets vergelijkbaars dacht wil ik wel mijn toelichting wel geven.

Want wat wil je nou eigenlijk zeggen met je parodie: Wonen geen luxe, werken noodzaak?

Bedoelde je, als je maar werkt dan is er wel woonruimte in Amsterdam? Misschien met de topbaan die jij vast hebt, maar voor de meeste mensen zijn er (voor min of meer) betaalbare woonruimte jarenlange wachtlijsten. En als je werkt en ietsje boven het minimum verdient dan kom je sinds kort zelfs daar helemaal niet meer voor in aanmerking en ben je aangewezen op erg dure vrije sector huurwoningen.

Of bedoelde je echt dat alleen mensen die een betaalde baan hebben ook recht hebben op een woning? Bejaarden, zieken en werklozen moeten maar onder de brug?

Of ging het om het fijne cliché dat krakers te lui zijn om te werken. Nou, het is waar dat ik liever in bed lig dan dat ik aan het werk ben. Maar als oud-kraker van de Wijde Heisteeg 7 heb ik net weer een werkweek van 72 uur achter de rug, dus kom daar gvd bij mij niet mee aan.

Dan je debiele vraag over de invloed van krakers op de huizenprijs van de buren. Vrijwel iedereen die ook maar iets van onroerend goed weet kan je vertellen dat er drie factoren zijn die de prijs bepalen en dat zijn: lokatie, lokatie en lokatie. In de Amsterdamse grachtengordel maakt het dan echt niet uit of er in het pand naast je een paar etages gekraakt zijn…

Etages die er overigens alleen op vooruit waren gegaan in de tijd dat ze gekraakt waren. Onze eigenaar had de afgelopen 15 jaar maar geen onderhoud meer aan zijn bezit gepleegd, ook al werd er wel huur betaald door de huurders en is het pand een rijksmonument. De huurders vertrokken uiteindelijk en nadat de woningen lange tijd leeg hadden gestaan hebben wij ze gekraakt. Na de kraak hebben we de zware lekkages verholpen, glas in de ruiten gezet , nieuwe elektra aangelegd, douche gebouwd etc. Onze onderburen vonden het best prettig dat de lekkages verholpen werden.

Maar ja, toen kwam de anti-kraakwet en werden wij weer op straat gezet en ik hoorde via via dat de lekkages weer terug zijn gekeerd. Waarschijnlijk als gevolg van de schade die ontstaan is tijdens de ontruiming. Het pand heeft na de ontruiming overigens nog zeker een jaar leeg gestaan.

Dat de etages opnieuw leeg zouden komen staan was bij alle betrokken partijen bekend. Maar ja kraken is strafbaar en wij moesten daarom hoe dan ook (met geweld) ontruimd worden. Ook al hebben we nog aangeboden om een gebruiksovereenkomst te tekenen waarin we beloofden dat we de etages vrijwillige zouden verlaten als de eigenaar daadwerkelijk zou kunnen beginnen met een verbouwing.

Hier een link naar het pamflet dat we verspreid hebben in de buurt de avond voor onze ontruiming:
http://krakenpost.nl/archief/Mar/0131.html

D&G

@ex-wijdeheisteeg-III

Hartelijk bedankt voor je uitgebreide reactie.
Het is wel duidelijk dat we er allebei behoorlijk verschillende denkbeelden hierover hebben.

Ik heb heel wat kraakpanden gezien, die na ontruiming vrijwel onbewoonbaar waren gemaakt, of schade hadden. Geheel onnodig als de krakers gewoon het pand hadden ontruimd zonder verzet te geven. Gewoon een vraag van mij: Waarom moeten alle muren altijd met spuitbussen bewerkt worden..? Is dat om wraak te nemen op de huis eigenaren..?

Veel van mijn vrienden hebben tijdens hun studententijd anti kraak gewoond. Genoeg lege kantoor ruimte in en rond Amsterdam voor mensen die wel ‘iets’ willen betalen. Wat is daar dan mis mee..?

En ja, ik heb er iets op tegen dat er veel gemeenschaps geld wordt uitgegeven om een kraak pand te ontruimen. (belasting die ik betaald heb!) Wanneer er een rechtsuitspraak voor ontruiming uitgesproken wordt, waarom kunnen de krakers dan niet vredelievend het pand verlaten, en de gemeente een dure ontruiming voorkomen. Van het geld wat besteed wordt aan een ontruiming kunnen heel wat bejaarden, zieken en werklozen geholpen worden.

Heel goed dat je weer aan het werk bent. Is nog nooit iemand slechter van geworden. En om je vraag te beantwoorden: Ja, ik vind dat krakers luie donders zijn! Laten ze een baan gaan zoeken, en uit hun bed komen.

De woningmarkt is een markt van vraag en aanbod. Je kan altijd voor weinig in Drenthe gaan wonen, waar je vast een veel grotere woning kan betalen van je uitkering!

ex-wijdeheisteeg-7 III

Dank voor het plaatsen van mijn reactie.

Tja voor de duidelijkheid; ik ben niet ‘weer’ aan het werk, ik werkte ook al in de periode dat ik gekraakt woonde in de Wijde Heisteeg. Dus wat ik met een statement aanmoet als “laten ze een baan gaan zoeken, en uit hun bed komen”. Geen idee.

Zoals al vermeld mijn huisbaas pleegde minstens 15 jaar geen onderhoud voor het geld dat hij ontving van zijn huurders. Dat is degene die het verdiend om te worden uitgescholden voor luie donder…

D&G

@ex-wijdeheisteeg-III

De statement: “laten ze een baan gaan zoeken, en uit hun bed komen” komt vanuit het feit dat je in je eerdere reactie liet weten: “Nou, het is waar dat ik liever in bed lig dan dat ik aan het werk ben.”

En als kraker, kan je dan wel zeggen:”mijn huisbaas pleegde minstens 15 jaar geen onderhoud”

Tabasco Raremaster

Dat kraken bij wet verboden is ( Hoewel door de Europese raad is bepaald dat dit in strijd is met de universele rechten van de mens ) wil dat nog niet zeggen dat het langdurig ongebruikt laten en/of leegstand van een pand niet ook nog steeds bij wet verboden is.
De vroegere kraakwet was hier zelfs op gebasseerd.
Vóór de nieuwe wet kon kraken nog anoniem, zelfs na invoering van de id-plicht.
Nu is het niet echt wijs om een pand te kraken natuurlijk maar is er niets aan de hand als het bezet ,of in gebruik genomen wordt.
Uiteraard met goede bedoelingen zoals bewoning, culturele uiting, etc.
Amsterdam , Tilburg en nog een( ? )stad , mischien ondertussen al meer, hebben een leegstandsverordening . Eigenaren van leeg staande panden moeten dit bij de gemeente melden . Ook als eigenaar weet dat nieuwe of aankomende leegstand van langdurigen aard zal zijn is men verplicht dit te melden.
Iedereen in ons land heeft recht op passende woonruimte maar niemand , uitzonderingen daar gelaten, heeft het recht een gebouw of vaak zelfs hele woonblokken, straten,fabrieken,kantoren of wat ook maar een dak boven het hoofd kan bieden leeg te laten staan.
De verordening is om met gemeente ,eigenaren en woning/ruimte zoekenden samen een oplossing te zoeken.
Weigeren en/of niet naleven kan de eigenaar een boete tot 5000 Euro per dag gaan kosten.
Overigens blijft een gemeente verantwoordelijk voor geschikte woonruimte voor elke inwoner.

Lang leve de grondwet.
De nette ex-kraker biedt tegenwoordig een gebruikers overeenkomst aan aan de nalatige eigenaar en overtuigd deze makkelijk van de win win situatie.
Ook voor de buren van een leegstaand pand is het volop winst.

Jarenlang geen verwarming aan en onderhoud aan dak en hemelwaterafvoer betekend lekages , en dus schimmels of bijvoorbeeld stukvriezen van natte muren.
Aangrenzende panden ondervinden vaak dezelfde schade.
Ik ken panden die onverkoopbaar zijn geworden doordat er een vervallen , onbewoonbaar verklaard, krot tussen staat.
Enige potentieel koper is de vastgoedmagnaat, projectontwikkelaar , die het krot al 20 jaar heeft.
de buren van het krot wonen er nog omdat het niet anders kan.
Dát is praten over daling in waarde.Over veiligheid( beter “krakers”dan junks of kinderen uit de buurt die ramen ingooien of fikkie stoken.

Uiteraard kan ik me goed voorstellen dat het een ramp is voor een eigenaar van een pand dat al jaren te koop staat en vervolgens compleet veruineerd wordt door anderen met minder of geen respect voor eigendommen anderen.

Uit eigen ervaring door meer dan 10 jaar kraken weet ik 1 ding zeker.
Netjes de buren op de hoogte stellen/houden en het kan haast niet meer stuk. Winst /winst situatie.
Wat wel stuk kan is dat een eigenaar zich op zijn elfde teen getrapt voelt omdat zijn/haar/het eigendom wat voor jarenlange ergernis heeft gezorgd ,door derden rechtmatig in gebruik genomen is.
De kraker met recht is het zwarte schaap terwijl het boze beest in feite strafbaar is.

Overigens heeft in de krakers scene geen hoger of lager aantal een uitkering (waar ook, zoals bij elk ander inkomen, belasting over afgedragen wordt) dan in de rest van de maatschappij. Wél , naar mijn idee, een hoger aantal vrijdenkende ,vaak intellectuele mensen van allerlei pluimage waar generaties later de hoeksteen van de samenleving uit bestaat.
Uitzonderingen daar gelaten.

De komende jaren heeft ons land de nodige bouw van 1 miljoenhuizen/woonruimtes in de planning.
Woningnood alom.
Afgelopen 10 jaar is 11 miljoen vierkante meter “kantoor-ruimte”gebouwd waarvan nu 7 miljoen vierkante meter ongebruikt is gebleven.
Vaak van diezelfde belasting centen die mensen als u én mensen met uitkering betaald hebben omdat veel kantoorbouw projecten op gemeentelijke industriegrond , mét subsidie gebouwd zijn.
Overgrote deel van de wél gebruikte meters wordt benuttigd door bedrijven die hun vorige pand hebben achtergelaten in ruil voor een toplocatie.
Spookkantoren? Je ziet ze niet want alle Tl`s aan laten is voldoende maskerade voor den kortzichtige medemensch.

Verder ga ik niet op het artikel in want dat wordt een nog ellenlanger verhaal.

Zet de tanks maar alvast paraat op de Dam hahaa,
met woningnood 10X hoger dan destijds in 1980 voorspel ik u;

GEEN WONING,GEEN KRONING!

Tabasco Raremaster.

Tabasco Raremaster

kan iemand mijn naam boven mijn post verwijderen aub.
Iets te veel hits die verwijzen naar deze site ipv deze pagina.
BVD.Met vriendelijke groet, T.R.

D&G

@Tabasco Raremaster

Wat bedoel je precies met je reactie?
Wanneer je zelf een reactie onder de naam “Tabasco Raremaster” op deze site zet, moet je niet raar opkijken dat deze pagina dan vervolgens omhoog komt in een zoekmachine wanneer je zoekt op je eigen naam Tabasco Raremaster.

Dus Tabasco Raremaster, wat wil je dan precies gedaan krijgen, en wellicht is het dan slimmer om volgende keer gewoon een reactie te geven onder je eigen naam, in plaats van de pseudoniem “Tabasco Raremaster” te gebruiken!

Wat is trouwens de betekenis van Tabasco Raremaster? Ben gewoon benieuwd hoe je op de naam Tabasco Raremaster bent gekomen…

Leave a Comment

Previous post:

Next post:

Real Time Web Analytics